Nieuws & Actueel 

Noord Koreaanse film CAMP 14: TOTAL CONTROL ZONE

Door Hamelhuis - 03.10.2013
in 14 filmhuizen wordt de Noord Koreaanse film CAMP 14: TOTAL CONTROL ZONE vertoond. Shin Dong-hyuk groeide op in het Noord-Koreaanse werkkamp 14, tot hij op zijn 23ste wist te vluchten naar Zuid-Korea. Oh Yangnam stuurde als medewerker van de Noord-Koreaanse geheime politie honderden mensen naar de werkkampen. Hyuk Kwon was bewaker in kamp 22 en vertelt op zakelijke toon over de martelingen, verkrachtingen en moorden die hij pleegde...  
Lees het hele bericht >

Koreaanse taalles

Door Hamelhuis - 15.03.2013
Het Nederlands-Koreaans Cultureel centrum start op 15 april as opnieuw een cursus Koreaanse taalles voor beginners...  
Lees het hele bericht >

Koreaanse taal- en cultuurlessen

Door Hamelhuis - 11.12.2012
Het Nederlands-Koreaans Cultureel Centrum start in januari met Koreaanse taal- en cultuurlessen.  
Lees het hele bericht >

Hamel Museum in Yeosu geopend

Door Hamelhuis - 03.12.2012
Nadat in 2011 het besluit werd genomen door burgemeester Kim van Yeosu een Hamel Museum te verwezenlijken, werd dit museum op 18 september 2012 geopend.  
Lees het hele bericht >

Hamelhuis niet open in 2012

Door Hamelhuis - 31.10.2012
GORINCHEM, 31 oktober 2012 - Het Hamelhuis aan de Kortendijk in Gorinchem gaat dit jaar niet open. Nadat de opening al enkele malen eerder was uitgesteld, zijn bestuur en directie tot de conclusie gekomen dat ook de geplande openingsdatum van 30 november 2012 niet haalbaar is.  
Lees het hele bericht >

Hamel-for-kids

Door Hamelhuis - 28.09.2012
Vrijdag 28 september lag er een hele speciale boot Buiten de Waterpoort. Aan boord een nog veel specialere gast: Hendrick Hamel himself. Hij ontving zes groepen schoolkinderen. Uit eigen mond hoorden zij een belangrijk stukje Gorcumse geschiedenis:  
Lees het hele bericht >

Hameldag: Prins van Oranje zet Hamel stevig neer

Door Hamelhuis - 21.06.2012
Afgelopen maandag was er tijdens Hameldag op de Wereldtentoonstelling in Yeosu uitgebreid aandacht voor het belang van Hamel. Prins Willem-Alexander zei het als volgt: "Hamel was de eerste die Korea in het Westen op de kaart zetten. En vandaag zijn we hier, in een heel ander Korea, om een kaart van Nederland te ontvouwen. Om van elkaar te blijven leren...'  
Lees het hele bericht >

Gorcumse delegatie op World Expo 2012

Door Hamelhuis - 17.06.2012
Op Hameldag – 18 juni – is een Gorcumse delegatie onder leiding van burgemeester IJssels op uitnodiging van de Nederlandse regering aanwezig op de World Expo in Yeosu, Korea. Yeosu is de stad van waaruit Hamel in 1666 ontsnapte naar de VOC handelspost Decima in Japan. Behalve minister Schultz van Haegen viert ook prins Willem-Alexander Hameldag in het Nederlandse paviljoen. Daar ligt onder meer een door de Hamel Foundation beschikbaar gestelde facsimile-uitgave van het Hamel Journael tentoongesteld. Behalve de World Expo bezoekt de delegatie ook de recent in Yeosu gerealiseerde Hamel Memorial Hall.  
Lees het hele bericht >

Hamel Award voor windturbines

Door Hamelhuis - 11.05.2012
De Koreaanse onderneming STX Heavy Industries Co. Ltd heeft de Hamel Award 2012 gekregen. Minister van Buitenlandse Zaken dr. Uri Rosenthal reikte de prijs uit in het Westin Chosun Hotel in Seoul. De Hamel Award is een tweejaarlijkse prijs van de rijksoverheid voor de belangrijkste Koreaanse investeerder in Nederland.  
Lees het hele bericht >

Koreaanse top in Hamelhuis

Door Hamelhuis - 11.05.2012
De belangrijkste Koreaanse captains of industry zitten binnenkort om de tafel in het Hamelhuis. Daar organiseert het Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA), een onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, dit keer zijn jaarlijkse conferentie met de top van het Koreaanse bedrijfsleven in Nederland.   
Lees het hele bericht >

Hamel een jaar in Lingehavensluis

Door Hamelhuis - 10.05.2012
Voorzitter Dick van Zanten van de Hamel Foundation opent tijdens de Open Havendag op 12 mei de twintigste permanente expositie ‘Kunst in de Sluis’. Om 10.30 uur onthult hij de tien werken van de cursisten van Kunstcentrum TOON met het thema ‘Hendrick Hamel’.   
Lees het hele bericht >

Expositie Hamelhuis en huize Weltevree

Door Hamelhuis - 09.05.2012
Toen Hendrick Hamel in 1653 schipbreuk leed, bleek tot verbazing van de overlevende bemanning dat er sinds 1627 nog een andere Hollander in Korea was. Dit was Jan Jansz. Weltevree, afkomstig uit De Rijp, die de Koreaanse naam Pak Yon (oude Jan) had aangenomen. Vanwege die historische verbintenis organiseren de gemeente De Rijp, de gemeente Gorinchem en de Hamel Foundation samen een tijdelijke expositie over de VOC en de scheepvaart naar het verre oosten.  
Lees het hele bericht >

Culturele agenda

Door Hamelhuis - 07.05.2012
Het Hamelhuis wil een prominente rol vervullen als Nederlands-Koreaans Cultureel Centrum. Culturele uitwisseling staat namelijk hoog op de Koreaanse agenda en door de bijzondere historische en economische banden zijn Nederland en België belangrijke partnerlanden.   
Lees het hele bericht >

Hamel Trade Awards voor Control Union en STX

Door Hamelhuis - 11.04.2012
Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken reikte op woensdag 28 maart in Seoul de Hamel Trade Awards uit...   
Lees het hele bericht >

Nieuwe site Wij zijn Hamel online

Door Hamelhuis - 27.03.2012
Zie hier de nieuwe site van Wij zijn Hamel: ons ‘oude’ verhaal in een nieuw jasje gestoken. We staan in de startblokken voor een jaar waarin Hamel...  
Lees het hele bericht >

Comité van Aanbeveling voor Hamelhuis

Door Hamelhuis - 24.03.2012
Een belangrijke stap in de realisatie van het Hamelhuis was de installatie van het...   
Lees het hele bericht >

Die andere Hamel in Gorinchem

Door Hamelhuis - 17.03.2012
Wouter Hamel is een artiest van internationaal allure...   
Lees het hele bericht >

Het startschot: Koreaanse ambassadeur bezoekt Hamelhuis

Door Hamelhuis - 30.01.2012
Op 30 januari jl. zette de nieuwe Koreaanse ambassadeur Lee Key-Cheol voor het eerst...  
Lees het hele bericht >